top of page
///  Tui Na

Tui Na (spreek uit: tweejna) is een Chinese medische massage. Het is naast accupunctuur, kruidengeneeskunde en Tai Chi/Qigong één van de pijlers waarop de Traditionele Chinese Geneeskunde is gebouwd. Het betekent letterlijk 'duwen' (Tui) en 'grijpen' (Na). Dit zijn de twee belangrijkste bewegingen in deze massagevorm. Naast 'Tui' en 'Na' zijn er nog tientallen andere technieken, zoals Rou (kneden), Ca (wrijven), Zhen (vibreren), Ji (slaan), Dou (schudden), Gun (rollen), Tina (opheffen), ... Het principe is simpel: de masseur veroorzaakt druk langs de meridianen en stimuleert op die manier de 'Chi' of levensenergie van het lichaam. De technieken zijn gebaseerd op een diepgaand inzicht in de anatomie en psychologie van de mens. 

 

In Tui Na beschouwen we het lichaam als een netwerk van energiebanen, de zogenaamde meridianen. Dat netwerk vervoert de levensenergie door het lichaam, waardoor het lichaam wordt gevoed en kan leven. De Chinese geneeskunde ziet alle ziektes of aandoeningen als een gevolg van blokkades in de Chi-stroom door deze meridianen. De Tui Na-therapeut maakt de geblokkeerde energie vrij en zet het lichaam aan om zichzelf te genezen." 

De Tui Na-dokter gebruikt zowel vingers als handpalmen, vuisten en ellebogen... Tijdens de massage is het belangrijk dat hij zich geestelijk concentreert en zijn ademhaling zodanig regelt dat die niet onderbroken wordt (dat geeft ook onderbrekingen in de energiestroom). Hij stuurt zijn eigen Chi-energie naar zijn handen. "Tui Na is het perfecte lichaamswerk voor het behouden van een optimale gezondheid. Het zorgt ervoor dat de levensenergie optimaal blijft stromen, waardoor het lichaam elke aanval kan afweren". Het Tui Na systeem is hollistisch en werkt preventief.

 

Daarnaast is Tui Na ideaal voor revalidatie na ziektes en breuken. Professor Xue: "Tui Na kan elke aandoening van spieren en botten behandelen, zoals een tenniselleboog, een schouder die vastzit, pijn in de heupen, rug, knieën, enkels... Maar ook voor andere gezondheidskwesties als hoofdpijn, slapeloosheid, vermoeidheid, angst, depressie en hormonale stoornissen is het ideaal. 

 

Tui Na is gericht op het actief maken van het lichaam, zodat gifstoffen er op een natuurlijke manier worden uitgedreven en het zelfhelende proces van het lichaam wordt gestimuleerd. Tui Na helpt je als het ware jezelf te genezen." 

Tui Na wordt ook toegepast bij stress management, sportkwetsuren, chronische condities zoals hoofdpijn, migraine, slapeloosheid, rusteloosheid, vermoeidheid, angstgevoelens, depressie, verminderde immuniteit, spijsverteringsproblemen, typische vrouwenproblemen,… 

Tui Na kan gebruikt worden voor alle leeftijdscategorieën, inclusief kinderen. Voor hen werd er namelijk een specifieke theorie en techniek ontwikkeld. 

bottom of page