top of page
W1530633.jpg

Ancient wisdom for
modern challenges

De natuur zit ingenieus in elkaar, zo ook het menselijk lichaam. Het

universum waar we allen deel van uitmaken, bestaat uit

natuurlijke krachten die steeds streven naar gezonde balans.

 

Traditionele Chinese Geneeskunde verbindt ons met onze natuur. De wetenschappelijke beginselen doorstaan de tand des tijds al duizenden jaar en zijn vandaag relevanter dan ooit.

W1530613.jpg

Onderbouwde en erkende wetenschap

 

Traditionele Chinese Geneeskunde is een

intensieve, academische opleiding van 6 tot 7 jaar.

Xue Shaomin behaalde haar Master aan de

gerenommeerde China Academy of Chinese

Medicine Sciences in Beijing waar ook

nobelprijswinnares Dr. Youyou Tu doceerde en werkte.

 

Dankzij de brede toepassingsgebieden en

bewezen impact ondersteunt de

Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) de

stijgende inzet van Traditionele Chinese

Geneeskunde.

 

>> meer over TCM Dr. Xue

De grondbeginselen

 

Centraal staat Qi, levensenergie. Ben je in

gezonde balans, dan stroomt de vitaliteit

door je lichaam. Alle organen werken

optimaal en je bent mentaal veerkrachtig.

 

Duikt er een blokkage op in de energiebanen,

dan geeft jouw lichaam signalen. In

Traditionele Chinese Geneeskunde noemen

we deze energiebanen meridianen. Ze lopen

van kop tot teen doorheen je lichaam en

verbinden energiepunten met elkaar.

W1530704.jpg

De rol van Qi en de meridianen

 

Alles binnen Traditionele Chinese Geneeskunde draait om het begrijpen van Qi (levensenergie of letterlijk "vitale adem"). Deze energie stroomt langs onzichtbare banen door het lichaam, de meridianen. De energiebanen vormen een soort netwerk dat elke cel en elk element van het lichaam verbindt. Van de organen, de spieren en zachte weefsels tot onze zenuwen en zelfs ons bewustzijn. 

 

Er zijn 12 hoofdmeridianen, één voor elk van de 12 belangrijkste organen van het lichaam. Volgens Traditionele Chinese Geneeskunde verbinden meridianen niet alleen elementen in het lichaam, maar strekken zich uit naar de wereld om ons heen. Op die manier creëren ze onzichtbare netwerken die evolueren met de seizoenen en de cyclische beweging van planten en andere hemellichamen.

W1530523.jpg

Hart op de tong

Alle organen én emoties zijn gelinkt aan een van de meridianen. Vandaag zijn we vaak minder connecteerd met de natuur, maar onze taal houdt eeuwenoude wijsheden levendig.

 

Vrienden in hart en nieren. Het hart op de tong hebben. Er ligt iets op je lever of op je maag. Je hart luchten, gal spuwen of zwartgallig zijn. Het zijn maar enkele voorbeelden die duiden op de unieke

wisselwerking tussen organen en hoe je je voelt.

 

>> ontdek hoe we te werk gaan

Yin & Yang

 

Alles in de natuur is terug te brengen naar twee krachten die golvend in elkaar overgaan om zich te balanceren: Yin en Yang. Om balans te creëren, is het belangrijk diepgaand inzicht te hebben in de werking tussen beiden. Tussen enerzijds de kracht van vuur, licht, rede, activiteit, assertiviteit en expansie, en anderzijds de kracht van water, duisternis, passiviteit, empathie, intuïtie en contractie. Tussen de zon en de maan. Tussen de stimulerende Yang en de meer voedende Yin.

 

In ons Chinese Medicine Center passen we de theorie van Yin en Yang toe om de complexe onderlinge verbanden en voortdurende veranderingen waaruit het menselijk lichaam bestaat te helpen begrijpen. We zien het lichaam als een groter geheel waarin alle organen, systemen en individuele cellen onderling verbonden en afhankelijk zijn van elkaar. 

yin_yang_and_trigrams.png

De vijf elementen

 

Vuur, aarde, metaal, water en hout. Volgens de oude Chinese filosofie en kosmologie kan alles in de natuur worden bepaald door deze vijf elementen. Ook de natuurlijke processen in ons eigen lichaam zijn een gevolg van een dynamisch systeem dat constant in beweging is. 

5elementen_a.webp

Vijf elementen, elk gekoppeld aan onze organen en emoties. De logische opbouw van de vijf elementen laat zich het makkelijkst illustreren aan de hand van een voorbeeld. Het element vuur wordt geassocieerd met het hart, de dunne darm, de tong en de bloedvaten, maar ook met emoties als vreugde, opgewektheid en passie. Het element water wordt geassocieerd met de nieren en de blaas, samen met de emoties van angst en spanning. Water dooft het vuur en houdt het onder controle. Maar als je te lang in angst of spanning leeft, raken de energiebanen die verbonden zijn met het waterelement uitgeput. Je voelt je letterlijk en figuurlijk ‘uitgeblust’. Vandaar de term burn-out. 

 

Wetenschap en levenskunst bestaan ​​in een gezonde balans.

 

>> contacteer ons

M2300223.jpg

Hoe gaat het met je Qi?

De kunst bestaat in het observeren en in het niet

negeren van alarmsignalen. Voel je ergens pijn,

ben je lusteloos, zindert er iets? Ga voor wat jou

daadwerkelijk voedt en creëer gezonde balans.

 

Lukt dit moeizaam, helpen we je graag verder.

 

>> ontdek onze behandelwijzen

Maak een afspraak

Traditionele Chinese Geneeskunde helpt jouw lichaam gezonde balans te creëren. Het richt zich op het voorkomen van ziekte en duurzaam herstel van zeer uiteenlopende klachten. Van chronische aandoeningen, acute pijnen en vervelende kwaaltjes, we behandelen ze op holistische wijze vanuit hun oorzaak.

>> contacteer ons

bottom of page